Levain betyder egentligen bara surdegsbröd. Här har jag bakat ett ljust bröd med knaprig skorpa.
Ingredienser till 2 bröd
- 1 dl surdeg (gärna rågsur)
- 2g jäst (en liten nypa)
- 5 dl kallt vatten
- 750 g vetemjöl, gärna special
- 2 msk salt
Gör så här:
- Blanda ingredienserna så att degen går samman, antingen med en trägaffel eller ännu hellre med händerna.
- Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur 6-8 timmar.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och vik till ett paket. Lägg degpaketet i en korg med mjölad bakduk. Vik duken över brödet och ställ in i kylen över natten.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma försiktigt två bröd så att inte luftbubblorna förstörs.
- Lägg över bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 40 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 240 grader.
- Sikta lite mjöl över bröden och skär några snitt med vass kniv eller rakblad.
- Grädda bröden mitt i ugnen ca 45 minuter tills de fått fin färg. Släng eventuellt in lite vatten på ugnens botten för att få en knaprig yta.
- Låt bröden svalna utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar