torsdag 12 oktober 2017

Ljust levainbröd



Levain betyder egentligen bara surdegsbröd. Här har jag bakat ett ljust bröd med knaprig skorpa.

Ingredienser till 2 bröd

  • 1 dl surdeg (gärna rågsur)
  • 2g jäst (en liten nypa)
  • 5 dl kallt vatten
  • 750 g vetemjöl, gärna special
  • 2 msk salt

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna så att degen går samman, antingen med en trägaffel eller ännu hellre med händerna.
  2. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur 6-8 timmar.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och vik till ett paket. Lägg degpaketet i en korg med mjölad bakduk. Vik duken över brödet och ställ in i kylen över natten.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma försiktigt två bröd så att inte luftbubblorna förstörs.
  5. Lägg över bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  6. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
  7. Sikta lite mjöl över bröden och skär några snitt med vass kniv eller rakblad.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen ca 45 minuter tills de fått fin färg. Släng eventuellt in lite vatten på ugnens botten för att få en knaprig yta.
  9. Låt bröden svalna utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar