tisdag 10 oktober 2017

Torskrygg med persiljesås

En klassiker
 
Kokt torsk med persiljesås fick jag ofta som barn, Då var det tjocka torskskivor skurna tvärs över, idag blir det bäst med en bit torskrygg.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • 1 msk salt
  • 6 vitpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • vatten

Persiljesås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl gräddmjölk
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ½ dl hackad persilja

Gör så här:

  1. Fräs smör och vetemjöl i en liten kastrull. Späd med gräddmjölken och tillsätt fiskfonden. Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan och rör ner persiljan strax före servering.
  2. Koka upp vatten med salt och kryddor. Lägg i torsken och låt den sjuda sakta i 4 minuter eller tills innertemperaturen är 50 grader.
  3. Servera fisken med sås och någon kokt grönsak, t.ex morotsstavar och ärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar