söndag 8 oktober 2017

Äppelrosor

 

4 äppelrosor

  • 4 smördegslängder (25 x 6 cm).  - Ett paket kavlad deg räcker till 6 rosor.
  • 1 stort äpple helst med rött skal
  • saften av ½ citron
  • 1 msk aprikosmarmelad
  • 1 tsk vatten
  • kanel
  • vaniljsocker
  • florsocker att pudra över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader eller 160 grader varmluft.
  2. Halvera äpplena och kärna ur dem.
  3. Skiva äppelhalvorna tunt och bred ut dem på en stor tallrik. Pressa citronen över äppleskivorna, så att de inte mörknar.
  4. Kör någon minut i mikron på full effekt så att äppelskivorna blir mjuka.
  5. Rör ut aprikosmarmeladen med lite vatten.
  6. Kavla ev ut smördegen något och skär ut de avlånga remsorna. Strö över lite vaniljsocker och kanel.
  7. Bred ut ett tunt lager marmelad på varje remsa och lätt äpplena omlott längs ena kanten. Äpplets skalkant ska ligga lite över degkanten så att det är 3 cm kvar nedåt.
  8. Pudra över ytterligare lite kanel.
  9. Vik upp nederkanten av smördegen.
  10. Rulla ihop varje bit till en fin ros och ställ varje snurra i en smord muffinsplåt.
  11. Grädda i ugnen cirka en halvtimme. Kontrollera att rosen är gräddad även i mitten.
  12. Låt rosorna svalna lite och ta försiktigt ut dem ur plåten
  13. Pudra över lite florsocker inför serveringen.
  14. Servera med en kula vaniljglass och/eller lite vaniljsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar