Pissaladière är ett slags pizza som serveras framför allt i Nice, antingen som en liten lätt rätt eller så serverar man en kall snibb till en drink. Den klassiska toppingen är lök och sardeller. Här har jag i stället fänkål och gorgonzola.
Till en pissaladière som täcker en bakplåt
- 2½ dl ljummet vatten (ca 40 grader)
- ½ påse torrjäst
- 400 g vetemjöl
- ½ tsk salt
- olivolja
- 100 g mascarpone
- 100 g gorgonzola
- 2 fänkålsstånd
- 2 gula lökar
- 1 msk timjansblad
- flingsalt
Gör så här:
- Blanda vatten, jäst, det mesta av mjölet, salt och 2 tsk olivolja. Knåda degen 5 minuter i maskin. Tillsätt eventuellt resten av mjölet.
- Lägg degen i en oljad skål och låt den jäsa 1 timme. Täck skålen med plastfilm.
- Strimla lök och fänkål fint på mandolin och låt blandningen steka i olivolja på låg värme.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Kavla ut degen till en plåts storlek och lägg den på smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper.
- Smula osten över degplattan. Toppa med lök och fänkål. Strö över timjansblad och lite flingsalt.
- Baka mitt i ugnen 15-20 minuter tills ytan är gyllenbrun.
- Servera med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar