lördag 14 november 2015

Pissaladière med fänkål



Pissaladière är ett slags pizza som serveras framför allt i Nice, antingen som en liten lätt rätt eller så serverar man en kall snibb till en drink. Den klassiska toppingen är lök och sardeller. Här har jag i stället fänkål och gorgonzola.

Till en pissaladière som täcker en bakplåt

  • 2½ dl ljummet vatten (ca 40 grader)
  • ½ påse torrjäst
  • 400 g vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • olivolja
  • 100 g mascarpone
  • 100 g gorgonzola
  • 2 fänkålsstånd
  • 2 gula lökar
  • 1 msk timjansblad
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda vatten, jäst, det mesta av mjölet, salt och 2 tsk olivolja. Knåda degen  5 minuter i maskin. Tillsätt eventuellt resten av mjölet.
  2. Lägg degen i en oljad skål och låt den jäsa 1 timme. Täck skålen med plastfilm.
  3. Strimla lök och fänkål fint på mandolin och låt blandningen steka i olivolja på låg värme.
  4. Värm ugnen till 225 grader.
  5. Kavla ut degen till en plåts storlek och lägg den på smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper.
  6. Smula osten över degplattan. Toppa med lök och fänkål. Strö över timjansblad och lite flingsalt.
  7. Baka mitt i ugnen 15-20 minuter tills ytan är gyllenbrun.
  8. Servera med en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar