fredag 13 november 2015

Nötpanerad laxfilé med pastagratäng




Skinn- och benfri laxfilé tillsammans med pastagratäng är en kombination som alltid går hem!

5 portioner

  • 800 g laxfilé, skinn- och benfri (gärna med den tunnare slaksidan bortskuren)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk smält smör
  • ½ msk kallpressad rapsolja
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2½ dl mellangrädde
  • rivet skal och saften av ½ citron
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1½ dl riven lagrad ost


Pastagratäng:

  • 500 g pasta (färsk eller torkad)
  • 300 g fryst bladspenat
  • 500 g keso
  • 1 dl mjölk
  • salt och nymalen svartpeppar
  • lite riven muskotnöt
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 dl riven lagrad ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Tina spenaten och krama ur vattnet
  2. Rör ihop spenat, keso, mjölk, salt, peppar, muskot och vitlök. Blanda alltsammans med pastan.
  3. Lägg i en smord ugnsform och strö över ost.
  4. Gratinera mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  5.  Salta och peppra laxfilén. Pensla ovansidan av fisken med smält smör blandat med rapsoljan.
  6. Blanda grädde, citron vitlök och ost i en ugnsform. Lägg i fisken och strö över nötterna.
  7. Stek fisken i mitten av ugnen cirka 20 minuter tillsammans med pastagratängen (använd gärna termometer och kontrollera att fisken är 50-56 grader i mitten beroende på om du vill ha fisken helt genomstekt eller inte).
  8. Servera lax och pastagratäng tillsammans med en grönsallad och citronklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar