onsdag 18 november 2015

Grytbröd





Det här receptet kommer från The New York Times och har därifrån spridits över världen och via You Tube. Det är värt att spridas även här. Det är många moment, men trots det enkelt att göra.

Ingredienser till 1 bröd

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 1/4 tsk salt
  • 5g (!)  jäst
  • 3½ dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Smula jästen i en annan skål, tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner detta i mjölet och rör om tills allt är väl blandat. Det blir en kladdig och lös deg. Plasta bunken och låt degen jäsa över natten (12 timmar). Då bubblar det på ytan.
  3. Stjälp upp degen på rikligt mjölat bakbord, strö lite mjöl över degen och vik ihop den en eller två gånger med mjölade händer. Täck med plast och låt degen vila 15 minuter.
  4. Mjöla händerna igen och forma degen till en rund boll. Strö rikligt med vetemjöl på en bakduk och lägg försiktigt på degen. Strö över mer vetemjöl och täck med ytterligare en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek cirka 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in en stekgryta (som har lock) i ugnen och värm i ca 15 minuter.
  6. Ta ut grytan ur ugnen och vänd försiktigt ner brödet i den.
  7. Sätt på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta av locket och grädda c20 minuter så att brödet får färg.
  8. Låt brödet svalna på galler utan bakduk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar