söndag 29 november 2015

Skurna pepparkakor




I år vill jag inte stå och kavla pepparkaksdeg, men ändå inte vara utan hembakta pepparkakor. Skurna pepparkakor är lika goda om inte godare och doften i köket lika härlig!

Ingredienser till ca 100 st

  • 1½ dl sötmandel eller mandelspån
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk bikarbonat
  • 6 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Hacka mandeln eller använd mandelspån som gör degen lättare att skära.
  2. Rör smör med socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mjöl och mandel (gärna i maskin).
  3. Ta upp degen på bänken och knåda den smidig.
  4. Dela degen i två delar och forma till rullar. Plasta rullarna och lägg dem i kylen över natten.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva degen tunt med vass kniv. Lägg kakorna på smorda plåtar eller plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  7. Låt kakorna kallna och lägg dem i tät burk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar