I år vill jag inte stå och kavla pepparkaksdeg, men ändå inte vara utan hembakta pepparkakor. Skurna pepparkakor är lika goda om inte godare och doften i köket lika härlig!
Ingredienser till ca 100 st
- 1½ dl sötmandel eller mandelspån
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk kanel
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk bikarbonat
- 6 dl vetemjöl
Gör så här:
- Hacka mandeln eller använd mandelspån som gör degen lättare att skära.
- Rör smör med socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mjöl och mandel (gärna i maskin).
- Ta upp degen på bänken och knåda den smidig.
- Dela degen i två delar och forma till rullar. Plasta rullarna och lägg dem i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skiva degen tunt med vass kniv. Lägg kakorna på smorda plåtar eller plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
- Låt kakorna kallna och lägg dem i tät burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar