lördag 5 september 2020

Ugnsbakad röding med gräddkokt purjolök och kantareller




Röding är en av mina favoritfiskar och så här års får den gärna sällskap av färska kantareller.

Ingredienser till 2 portioner

  • 2 portionsstora rödingfiléer med skinn
  • salt
  • olja

Gräddkokt purjolök

  • 1 purjolök
  • 2 dl grädde eller gräddmjölk
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • rivet skal och saften av ½ citron
  • smör att steka i
  • salt

Kantareller

  • ½ l färska kantareller
  • 1 hackad schalottenlök
  • smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Strimla purjolöken grovt och fräs den i smör utan att den tar färg. Häll i grädden och koka på låg värme tills purjolöken mjuknar (ca 5 minuter). Blanda i timjan, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och låt alltsammans koka ytterligare någon minut.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Häll lite olja på en plåt och vänd fiskfiléerna så att de får olja runt om. Salta köttsidan och baka fisken med skinnsidan uppåt 8-10 minuter tills skinnet går att lyfta av.
  3. Rensa kantarellerna och riv större svampar i mindre bitar. Lägg svampen i en kall stekpanna och hetta upp. Stek tills vätskan ångat bort. Tillsätt löken och och klick smör. Stek i 5 minuter och krydda med salt och peppar,
  4. Lätt upp fisken och tillbehören på varma tallrikar tillsammans med kokt eller pressad potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar