Röding är en av mina favoritfiskar och så här års får den gärna sällskap av färska kantareller.
Ingredienser till 2 portioner
- 2 portionsstora rödingfiléer med skinn
- salt
- olja
Gräddkokt purjolök
- 1 purjolök
- 2 dl grädde eller gräddmjölk
- 1 msk hackad färsk timjan
- rivet skal och saften av ½ citron
- smör att steka i
- salt
Kantareller
- ½ l färska kantareller
- 1 hackad schalottenlök
- smör
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Strimla purjolöken grovt och fräs den i smör utan att den tar färg. Häll i grädden och koka på låg värme tills purjolöken mjuknar (ca 5 minuter). Blanda i timjan, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och låt alltsammans koka ytterligare någon minut.
- Sätt ugnen på 150 grader. Häll lite olja på en plåt och vänd fiskfiléerna så att de får olja runt om. Salta köttsidan och baka fisken med skinnsidan uppåt 8-10 minuter tills skinnet går att lyfta av.
- Rensa kantarellerna och riv större svampar i mindre bitar. Lägg svampen i en kall stekpanna och hetta upp. Stek tills vätskan ångat bort. Tillsätt löken och och klick smör. Stek i 5 minuter och krydda med salt och peppar,
- Lätt upp fisken och tillbehören på varma tallrikar tillsammans med kokt eller pressad potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar