onsdag 23 september 2020

Finska rågkakor


 

Riktigt grova finska rågkakor är både nyttigt och gott. Med lite surdeg blir de så där klassiskt syrliga.


Ingredienser till 20 stycken

Fördeg

  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl filmjölk
  • 25 g jäst 5 dl rågflingor
  • 1 dl rågsur

Dag 2

  • fördegen
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 3 msk mörk sirap
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 11 dl grovt rågmjöl, eller hälften grovt och hälften finmalet rågmjöl.

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till fördegen och låt den stå över natten.
  2. Rör ihop fördegen med vatten. sirap och grahamsmjöl. Tillsätt rågmjölet lite i taget. Arbeta degen i maskin i 8 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar.
  4. Tippa ut degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar.
  5. Platta ut bröden med mjölad hand ca 1 cm tjocka och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Nagga kakorna med en gaffel och låt dem jäsa under duk i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. annars 200 grader.
  8. Grädda i cirka 20 minuter.
  9. Låt kakorna svalna en stund på galler. Snitta kakorna runt kanterna när de är ljumna och riv sedan isär dem. Du kan också behålla dem som de är utan att riva isär dem.
  10. Brödkakorna går bra att frysa.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar