söndag 13 september 2020

Helstekt kyckling med örtsmör



Ingredienser till 4 portioner

  • 1 hel kyckling (gärna majskyckling)
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Örtsmör

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 5 sardeller, finhackade
  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • rivet skal av 1 citron
  • 3 msk hackade örter (t.ex. rosmarin, timjan och salvia)
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • ugnsrostade rotsaker efter smak, t.ex delikatesspotatis, morötter, rödbetor)

Sås

  • senapskräm på turkisk yoghurt och skånsk senap. alternativt en varm sås med stekskyn som bas.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (annars 225 g grader).
  2. Blanda ingredienserna till örtsmöret och smaka av med salt och peppar.
  3. Tryck in smöret under skinnet på kycklingen (använd gärna handskar när du arbetar med kycklingen). Gnid in lite av smöret runt om kycklingen, mal över svartpeppar och strö över flingsalt.
  4. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i nedre delen av ugnen. Stek i cirka 15 minuter och sänk värmen till 150 grader varmluft (annars 175 grader)
  5. Lägg halvor av delikatesspotatis, morötter, rödbetskvartar eller vad du önskar runt om kycklingen. Ringla lite olivolja över rotsakerna och salta. Fortsätt steka tills kycklingen är klar (82 grader och klar köttsaft när du sticker i kycklingen vid låret).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar