fredag 25 september 2020

Pizza bianca med sparris, stenbitsrom och räkor

 



Jag har blivit alltmer förtjust i vit pizza, där jag tycker att man kan variera smakerna mer än man kan med den traditionella tomatsåsen. Oavsett topping smakar de flesta tomatpizzorna väldigt lika. Här har jag både topping som går in i ugnen och topping som läggs på efter gräddning.

Ingredienser till en plåtstor pizza

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken och degbollen

Topping

  • 2 dl crème fraiche
  • 3 potatisar i tunna skivor
  • några gröna sparrisar (gärna frysta)
  • 1 buffelmozzarella
  • 1 dl finriven parmesanost
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Topping efter gräddning

  • 40 g röd stenbitsrom
  • 50 g skalade räkor
  • lite picklad rödlök
  • olivolja

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, olivolja samt mjölet lite i taget. Arbeta degen slät. Olja skålen och lägg tillbaka degbollen, olja också degbollen. Låt degen jäsa under fuktig bakduk minst en timme.
  2. Skär potatisen i tunna skivor på mandolin. Lägg dem i kallt vatten för att dra ur stärkelsen. Låt potatisen rinna av och torka dem på hushållspapper eller handduk.
  3. Dela sparrisen på längden. Om du använder fryst sparris låter du den tina först.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och placera den på bakplåtspapper som du drar över till ett teflongaller eller en varm plåt.
  5. Bred crème fraiche över degplattan. Lägg potatisskivor och sparris på pizzan. Bryt över mozzarella. Salta, peppra och strö över parmesan.
  6. Grädda i övre delen av ugnen i 10-12 minuter.
  7. Strö över räkorna och klicka på stenbitsrom. Sprid också ut lite picklad rödlök över pizzan. Ringla över lite olivolja.
  8. Servera med en blandad sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar