söndag 15 november 2020

Hjortfärsbiffar med kantarellsås och rösti


Nu finns viltkött i köttdiskarna. Idag blir det biffar på hjortfärs. Till det en rösti, kantarellsås, svartvinbärsgelé och lättkokta grönsaker.

Ingredienser till 4 portioner

  • 500 g hjortfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 kokt riven potatis
  • 1 dl grädde
  • 2 ägg
  • ½ riven gul lök
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt, nymalen svartpeppar
  • och lite kryddpeppar
  • smör att steka i

Rösti

  • 800 g potatis
  • ½ gul lök
  • 1 ägg
  • en bit chèvre eller lagrad hårdost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Låt ströbrödet svälla en stund i grädden. Blanda ner potatis, ägg och dijonsenap. Riv löken och blanda ner tillsammans med färsen. smaka av med salt och peppar.
  3. Forma färsen till 8 biffar och bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg bitarna i en ugnsform och låt dem steka klart i ugnen ca 15 minuter. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten, sila och spara till såsen.
  4. Skala och riv potatisen grovt och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och blanda med hackad lök, ägg. riven ost. salt och peppar. Bryn smör och rapsolja i en stekpanna och lägg i potatisen. Platta till och stek på medelvärme ca 10 minuter. Vänd potatiskakan på ett lock och låt den glida tillbaka i stekpannan med ytterligare lite smör och olja. Stek ytterligare 10 minuter tills röstin är mjuk rakt igenom. Håll potatiskakan varm ugnen fram till serveringen.
  5. Bryn kantareller i smör och smaka av med lite salt.
  6. Gör en sås på stekskyn och lite grädde. Red av med majsstärkelse och blanka av med en klick smör. Smaka av med japansk soja, salt, svartpeppar och en klick svartvinbärsgelé. Rör ner kantarellerna.
  7. Servera biffarna tillsammans med rösti, kantarellsås och svartvinbärsgelé. Lättkokta morötter och haricots verts smakar gott till.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar