söndag 22 november 2020

Kycklingfilé med spenatrisotto


Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g kycklingbröstfilé med skinn
  • 1 msk hackade basilikablad
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i
 Risotto

  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ dl olivolja
  • 1½ dl carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ l varm grönsaksbuljong
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk smör
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 100 g färsk eller frusen bladspenat
  • lite olivolja att fräsa i

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Klappa in kycklingfilén med de finhackade örterna, salta och peppra.
  3. Bryn kycklingen i varm stekpanna med smör och rapsolja. Stek färdigt kycklingen i ugnen till en innertemperatur av 72 grader.
  4. Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
  5. Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt koka tills vinet kokat in. Rör hela tiden.
  6. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter,) Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset som ger lite tuggmotstånd.
  7. Fräs under tiden spenaten i olja och ställ åt sidan.
  8. Ta bort riset från värmen och vänd ner smör, parmesanost och spenat. Smaka av med salt och peppar. Rör om.
  9. Servera risotton toppad med kycklingfilén skuren i skivor.
  10. Avsluta med lite riven parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar