Kycklingfilé med spenatrisotto
Ingredienser till 2 portioner
- 300 g kycklingbröstfilé med skinn
- 1 msk hackade basilikablad
- 1 msk hackad bladpersilja
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och rapsolja att steka i
Risotto
- 1 finhackad schalottenlök
- ½ dl olivolja
- 1½ dl carnaroliris
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ l varm grönsaksbuljong
- 1 dl riven parmesanost
- 1 msk smör
- salt och nymalen svartpeppar
- 100 g färsk eller frusen bladspenat
- lite olivolja att fräsa i
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Klappa in kycklingfilén med de finhackade örterna, salta och peppra.
- Bryn kycklingen i varm stekpanna med smör och rapsolja. Stek färdigt kycklingen i ugnen till en innertemperatur av 72 grader.
- Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
- Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt koka tills vinet kokat in. Rör hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter,) Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset som ger lite tuggmotstånd.
- Fräs under tiden spenaten i olja och ställ åt sidan.
- Ta bort riset från värmen och vänd ner smör, parmesanost och spenat. Smaka av med salt och peppar. Rör om.
- Servera risotton toppad med kycklingfilén skuren i skivor.
- Avsluta med lite riven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar