lördag 7 november 2020

Hälleflundrafilé med gräddkokt purjolök och spenat


 


Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g hälleflundrafilé utan skinn
  • olivolja
  • nymalen vitpeppar

Saltlag

  • ½ l vatten
  • 0.25 dl salt

Purjolök och spenat

  • 150 g purjolök
  • en näve babyspenat
  • ½ dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Dela fisken i två portionsbitar. Blanda saltlagen och lägg i fisken. Låt stå cirka 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Strimla purjolöken och fräs den i smör i 2-3 minuter utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt koka ihop i 5 minuter. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner spenaten.
  4. Ta upp fisken ur saltlagen och torka av den med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Mal över vitpeppar och stek fisken gyllenbrun. Efterstek fisken i ugnen tills innertemperaturen är 47 grader (10-15 minuter).
  5. Bottna två tallrikar med purjolök och spenat och lägg fisken ovanpå. Servera med pressad potatis eller nykokt delikatesspotatis och en klyfta citron.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar