Lite rågkross och fullkornsdinkel ger frallorna fibrer och "tugg" |
Ingredienser till 32 bullar
- 1 dl rågkross
- 2 dl vatten
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 5 dl dinkelmjöl fullkorn
- ca 10 dl vetemjöl
Gör så här:
- Blötlägg rågkross i vatten i ½ timme.
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smör och tillsätt vatten och mjölk. Värm blandningen så att den blir fingerljummen och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt grynblandning, salt och honung.
- Arbeta in mjölet till en smidig deg (5 minuter i maskin).
- Strö över lite mjöl, täck bunken med en bakduk och jäs i 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i två delar och forma till längder.
- Skär varje längd i 16 bitar. Doppa ovansidan i mjöl och platta till varje bulle lätt. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 240 grader (gärna varmluft).
- Grädda mitt i ugnen 12-13 minuter. Du kan grädda båda plåtarna samtidigt om du har varmluft.
- Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar