lördag 30 maj 2020

Frallor med rågkross och fullkornsdinkel

Lite rågkross och fullkornsdinkel ger frallorna fibrer och "tugg"

Ingredienser till 32 bullar

  • 1 dl rågkross
  • 2 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl dinkelmjöl fullkorn
  • ca 10 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Blötlägg rågkross i vatten i ½ timme.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Smält smör och tillsätt vatten och mjölk. Värm blandningen så att den blir fingerljummen och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt grynblandning, salt och honung.
  5. Arbeta in mjölet till en smidig deg (5 minuter i maskin).
  6. Strö över lite mjöl, täck bunken med en bakduk och jäs i 30 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i två delar och forma till längder.
  8. Skär varje längd i 16 bitar. Doppa ovansidan i mjöl och platta till varje bulle lätt. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 240 grader (gärna varmluft).
  9. Grädda mitt i ugnen 12-13 minuter. Du kan grädda båda plåtarna samtidigt om du har varmluft.
  10. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar