fredag 1 maj 2020

Etiopisk kycklinggryta



Den etiopiska kryddblandningen berbere passar bra till kyckling. Mängden anpassar du till dina egna smaklökar. Receptet går också bra att använda till nötkött eller lamm.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 msk smör
  • 2½ dl vatten
  • 1 msk berbere
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kg kycklinglår med skinn och ben
  • salt

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva chilin.
  2. Fräs löken i smöret i en stor gryta ca 10 minuter, men låt den inte bli brynt. Tillsätt vitlök, chili, berbere och tomatpuré. Fräs alltsammans och tillsätt ett par msk vatten och fräs sakta i 5 minuter utan att det kokar torrt.
  3. Lägg i kycklinglåren och vänd runt. Tillsätt 3 dl vatten och salt. Koka upp och låt koka på låg värme i 1 timme tills köttet börjar lossna från benen.
  4. Ta upp kycklingbitarna och koka ihop såsen till drygt halva mängden. Lägg tillbaka kycklingen och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och eventuellt mer berbere.
  5. Servera grytan med couscous och hembakat tortillabröd (recept på bloggen). Blanda gärna i torkad frukt (t.ex. hackade aprikoser och russin), hackade nötter och hackad persilja i couscousen för lite extra smak och textur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar