Den etiopiska kryddblandningen berbere passar bra till kyckling. Mängden anpassar du till dina egna smaklökar. Receptet går också bra att använda till nötkött eller lamm.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 1 msk smör
- 2½ dl vatten
- 1 msk berbere
- 2 msk tomatpuré
- 1 kg kycklinglår med skinn och ben
- salt
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Skiva chilin.
- Fräs löken i smöret i en stor gryta ca 10 minuter, men låt den inte bli brynt. Tillsätt vitlök, chili, berbere och tomatpuré. Fräs alltsammans och tillsätt ett par msk vatten och fräs sakta i 5 minuter utan att det kokar torrt.
- Lägg i kycklinglåren och vänd runt. Tillsätt 3 dl vatten och salt. Koka upp och låt koka på låg värme i 1 timme tills köttet börjar lossna från benen.
- Ta upp kycklingbitarna och koka ihop såsen till drygt halva mängden. Lägg tillbaka kycklingen och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och eventuellt mer berbere.
- Servera grytan med couscous och hembakat tortillabröd (recept på bloggen). Blanda gärna i torkad frukt (t.ex. hackade aprikoser och russin), hackade nötter och hackad persilja i couscousen för lite extra smak och textur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar