Sommaren är nästan här och med den brukar en resa till Österlen stå på dagordningen. I år lär det inte bli någon sådan - resan tar mer än 2 timmar och dessutom är vi i riskgrupp. Men skam den som ger sig. I går kväll gjorde jag pizza inspirerad av ett besök på Kronovalls slott. Jag har redan tidigare haft receptet på bloggen, men om du som jag vill äta en fräsch sommarpizza kommer receptet här i repris,
Ingredienser till en plåtstor pizza
- 25 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 300-350 g vetemjöl
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken
Topping
- 1 dl crème fraiche
- ca 500 g picklade färskpotatisar
- 100 g riven lagrad ost (Västerbotten eller prästost)
- 2 schalottenlökar
- några kvistar plockad dill
- 1 msk finskuren gräslök
Gör så här:
- Börja med att pickla potatisen. Koka upp en 1-2-3-lag och låt den kallna. Borsta potatisen och koka den i saltat vatten. Koka gärna lite mer än vad som går åt till pizzan. Det är ett gott tillbehör till både kött och fisk.
- Låt potatisen ånga av någon minut och lägg den varm i en burk tillsammans med några kvistar dill. Häll över den kalla lagen och låt potatisen dra i minst ett par timmar.
- Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, honung, lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät (gärna i maskin ca 4 minuter). Olja en skål och lägg i degbollen. Pensla också lite olja på degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
- Sätt ugnen på 225 grader, helst varmluft. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Bred ut crème fraiche över degplattan. Skiva picklad potatis och lägg skivorna på pizzabotten. Strö över den rivna osten och schalottenlök i tunna skivor. Mal över lite svartpeppar.
- Grädda pizzan mitt i ugnen 10-15 minuter.
- Strö över plockad dill och gräslök inför serveringen.
- Servera med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar