Dags att grilla. Fläskkotletter som fått marinera i vitt vin blir gott. Till detta en hemslagen bea. Har nyligen prövat Maud Onnermarks metod att använda rumstempererat smör i stället för smält smör. Jättebra och jättelätt. Tack till Matmagasinets redaktör! Samma metod använder jag numera också när jag gör en hollandaisesås.
Ingredienser till 4 portioner
- 4 marmorerade fläskkotletter med ben
- 2 dl torrt vitt vin
- ½ dl vatten
- en rejäl knippe blandade färska örtkryddor
- nymalen svartpeppar
- salt
- olivolja att pensla med
Bearnaisesås
- ½ dl vitvinsvinäger
- ½ dl vatten
- 6 vitpepparkorn
- 2 stjälkar fransk dragon
- 1 finhackad schalottenlök
- 3 äggulor
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 msk finhackad dragon eller 1 tsk torkad
- salt
Gör så här:
- Skär örtkryddorna grovt och blanda marinaden till kotletterna och låt den stå en stund. Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt stå i kylskåp ett par timmar. Ta fram och torka av kotletterna innan du tänder grillen. Salta. peppra, pensla med olivolja och grilla när du har fin glöd. Det går också bra att steka kotletterna eller använda grillpanna.
- Koka upp vinäger, vatten, dragonstjälkar, vitpepparkorn och lök. Koka ihop tills 2 msk återstår. Sila av och häll tillbaka reduktionen i kastrullen. Tillsätt äggulorna och vispa samman på svag värme eller över vattenbad. Det ska bli en tjock kräm.
- Ta kastrullen från värmen och vispa ner klickar av det rumsvarma smöret till en tjock sås. Smaka av med salt och hackad dragon.
- Servera kotletter och sås med grillade tomater och färskpotatis. (Kokt färskpotatis kan du ge lite färg på grillen.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar