onsdag 15 juni 2016

Torskrygg med salsa verde




En fräsch fiskrätt så här i sommartider. Servera med nykokt färskpotatis och stekt grön sparris.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g skinnfri torskrygg
  • ½ l vatten
  • ½ dl salt
  • nymalen svartpeppar

Salsa verde

  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk kapris
  • 3 ansjovisfiléer
  • 2 tsk dijonsenap
  • ½ kruka basilika
  • ½ kruka mynta
  • några kvistar bladpersilja
  • ½ påse babyspenat (ca 35 g)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja med fruktig smak
  • salt och nymalen svartpeppar
Salsa verde

Gör så här:

  1. Skär löken i mindre bitar. Kör dem snabbt i matberedare tillsammans med vitlök, kapris, ansjovis och senap.
  2. Tillsätt basilika, mynta, persilja och spenat. Mixa, men låt inte dressingen bli slät.
  3. Rör ner vinäger och olja. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Ställ in i kylen för att mogna. Den salsa som blir över kan sparas i en burk med lock i kylen några dagar. Gott till grillat!
  5. Blanda salt och vatten tills saltet löst sig. Dela fisken i 2 portionsbitar och lägg dem i saltlagen. Låt dem rimma i cirka 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 150 grader. Torka av fiskbitarna och lägg dem i en ugnsform. Mal över svartpeppar och baka fisken tills innertemperaturen är ca 47 grader.
  6. Lägg upp fisken på varma tallrikar tillsammans med potatis och stekt sparris. Ringla över salsa verde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar