torsdag 5 maj 2016

Min godaste sockerkaka



Sockerkaka är ju klassiskt till kaffet, men jag använder den också ofta grillad i desserter. Snart kommer en vårdessert här på bloggen där grillad sockerkaka ingår!

Ingredienser till 1 kaka (en form 2 liter)

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl konjak eller apelsinjuice
  • smör och ströbröd till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form på 2 liter.
  2. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda ner äggen ett i taget och rör ordentligt mellan varje ägg. Tillsätt mjöl och konjak och rör om väl. Om du väljer att använda apelsinjuice kan du tillsätta rivet skal av en apelsin för att förstärka smaken.
  3. Häll smeten i formen och grädda cirka 55 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler och låt den kallna under bakformen.

6 kommentarer:

  1. Jag läser ofta dina recept, med ett stort leende, många recept påminner om min mammas sätt att laga mat.
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  2. Hej! Den här såg jättegod ut! Kan man dela den och använda som tårtbottnar också? Hur hög blir den?
    Hälsningar
    Sabina
    www.varldensgodaste.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! jag skrev visst en kommentar i stället för svar, men kommentaren är ett svar till dig!

      Radera
  3. Den blir ca 5 cm hög, men jag rekommenderar den inte som tårtbotten. Det är en tung sockerkaka. Använd i stället ett lätt anslag utan smör. Om jag gör sockerkaka till tårtbotten brukar jag använda:
    3 ägg, 3 dl som jag vispar. Därefter tillsätter jag 1 dl kokhett vatten, 3 dl vetemjöl och 1½ tsk bakpulver. Grädda ca 35 min i 175 grader. Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Idag är jag snurrig tror jag... 3 dl socker ska det vara.

    SvaraRadera