Inspirerad av Berlinresan blev det idag en pizza med vit sparris toppad med salladslök och ruccola.
Ingredienser till en plåtstor pizza
Pizzadeg
- 25 g jäst
- 2 dl fingerljummet vatten
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 300-350 g vetemjöl
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken
Topping
- 150 g mascarpone
- 2 msk gräddfil
- 3 msk kronärtskockspesto
- 1 buffelmozarella
- 200 g vit sparris
- 3 salladslökar skurna i tunna strimlor
- ½ dl riven parmesan
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 2 tsk färska timjanblad
- 2 tsk färska oreganoblad
- 20 g ruccola
- 2 tsk pressad citronsaft
- 1 msk olivolja
- flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, honung lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät, olja en skål och lägg i degbollen, olja också degbollen. Låt jäsa under en fuktig handduk minst en timme.
- Skala och koka sparrisen i 1 liter vatten med 1 tsk salt och 1 tsk socker. Pressa i lite citron. Koka sparrisen tills den är mjuk men fortfarande har spänst kvar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och placera den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Rör ut mascarponen med en klick gräddfil och lite kronärtskockspesto. Bred blandningen över degen.
- Skär sparrisen i mindre bitar och strö dem över pizzabottnen tillsammans med skivad salladslök. Bryt över mozzarellan. Salta, peppra, strö över parmesan, timjan och oregano.
- Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
- Blanda under tiden ruccolan med citronsaft, olivolja samt salt och peppar.
- Fördela ruccolan över pizzan när den kommer ut ur ugnen och servera med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar