Hallonmoussetårta
Ingredienser till en tårta ca 24 cm i diameter
Chokladbotten
- 3 ägg
- 1½ dl socker
- 5 msk potatismjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
Hallonmousse
- 500 g frysta hallon
- 6 st gelatinblad
- 1 äggvita
- 1½ dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 lime, saft och rivet skal
Garnering
Gör så här:
- Börja med bottenkakan. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta och vänd ner potatismjöl, kakao och bakpulver i äggsmeten. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper något större än formens diameter, eller använd en form som är något större än tårtformen. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter och strö över lite socker. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den svalna.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Skär ut en kaka ur chokladbotten, lika stor som formen och lägg kakan i formen. Kläd insidan av ringen med en remsa tårtplast.
- Tina bären och mossa dem med stavmixer. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan fast och tillsätt därefter 1 dl socker lite i taget under fortsatt vispning.
- Vispa grädden fast i ett annat kärl. Blanda limeskal, limesaft och ½ dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och blanda ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen ner grädden med stora tag.
- Bred moussen över chokladbotten. Slå formen några gånger i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta till noga med en palett. Plasta formen och ställ in i frysen för att stelna.
- Ta fram ur frysen ca 5 timmar före servering och ställ i kylen.
- Lyft tårtan ur formen. Smält chokladen i mikron. Häll i en liten smörpappersstrut och klipp ett litet hål. Spritsa ett mönster över moussen. Detta kan göras direkt när tårtan tas ur frysen.
|
Klar för frysen |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar