lördag 21 maj 2016

Hallonmoussetårta

 

Ingredienser till en tårta ca 24 cm i diameter

Chokladbotten

  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 5 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Hallonmousse

  • 500 g frysta hallon
  • 6 st gelatinblad
  • 1 äggvita
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 lime, saft och rivet skal

Garnering

  • 50 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Börja med bottenkakan. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta och vänd ner potatismjöl, kakao och bakpulver i äggsmeten. Bred ut smeten på en plåt med  bakplåtspapper  något större än formens diameter, eller använd en form som är något större än tårtformen. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter och strö över lite socker. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den svalna.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Skär ut en kaka ur chokladbotten, lika stor som formen och lägg kakan i formen. Kläd insidan av ringen med en remsa tårtplast.
  3. Tina bären och mossa dem med stavmixer. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan fast och tillsätt därefter 1 dl socker lite i taget under fortsatt vispning.
  4. Vispa grädden fast i ett annat kärl. Blanda limeskal, limesaft och ½ dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
  5. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och blanda ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen ner grädden med stora tag.
  6. Bred moussen över chokladbotten. Slå formen några gånger i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta till noga med en palett. Plasta formen och ställ in i frysen för att stelna.
  7. Ta fram ur frysen ca 5 timmar före servering och ställ i kylen.
  8. Lyft tårtan ur formen. Smält chokladen i mikron. Häll i en liten smörpappersstrut och klipp ett litet hål. Spritsa ett mönster över moussen. Detta kan göras direkt när tårtan tas ur frysen.

Klar för frysen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar