tisdag 3 maj 2016

Laxbiffar med färskpotatissallad och kall sås


En middagsrätt med vårsmaker!


En variant på lax till middag. Om du som jag ibland köper en hel laxsida är det här ett bra sätt att använda spillbitar.

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g laxfilé utan skinn och ben
  • 1 äggula
  • 2 salladslökar
  • 2 tsk maizena
  • skalet av ½ citron
  • 2 tsk pressad citron
  • salt och nymalen vitpeppar
  • en nypa cayennepeppar
  • smör och rapsolja att steka i

Potatissallad

  • ½ kg färskpotatis
  • några stjälkar grön sparris
  • ½ röd lök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1½ msk pressad citron
  • ½ tsk honung
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Kall sås

  • 1½ dl turkisk yoghurt
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl finskuren dill
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till såsen och ställ den i kylen fram till serveringen.
  2. Skölj och borsta potatisen och skär den i grova bitar. Koka i saltat vatten och låt den ånga av. Skär sparrisen i sneda bitar och koka dem i saltat vatten någon minut. Blanda potatis och sparris med finskuren rödlök. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och blanda ner i potatisen.
  3. Dela laxen i mindre bitar och kör till en grov färs i matberedaren. Blanda ner äggulan och övriga ingredienser och kör ytterligare en kort stund. Forma 4 mindre eller 2 stora biffar. Stek biffarna i smör och rapsolja på medelvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar