Nu är det säsong för nektariner och persikor. En paj som serveras med vaniljglass smakar riktigt gott!
Ingredienser
Pajdeg
- 175 g smör
- 4½ dl vetemjöl
- rivet skal av en citron
- ½ dl iskallt vatten
Fyllning
- 150 g mandelmassa
- 1 tsk nymalen kardemumma
- 7 nektariner
- 3 msk strösocker
Till pensling
- ett ägg uppvispat med en skvätt mjölk
- råsocker
Gör så här:
- Blanda smör och mjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt citronskal och vatten och kör snabbt ihop till en deg. Platta till degen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en halvtimme i kylskåp.
- Sätt ugnen på 225 grader. Dela frukten i halvor och ta bort kärnorna. Skär halvorna i klyftor. Riv mandelmassan grovt.
- Kavla ut degen till en rund botten ungefär 10 cm större än pajformen. Lägg degen i formen och låt degen hänga över kanterna.
- Fördela mandelmassan på degen och mal över kardemumma.
- Lägg på nektarinklyftorna och strö över sockret. Vik pajkanterna över frukten.
- Pensla degkanterna med ägget och strö över lite råsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
- Låt pajen svalna och pudra över florsocker inför serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar