lördag 6 mars 2021

Skreirygg med bacon, kantareller och smörsås



 Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g skreirygg (eller vanlig torskrygg om du inte får tag på skrei)
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar

Svamp- och baconfräs

  • ½ pkt bacon
  • 1 burk kantareller
  • 1 schalottenlök
  • smör till stekning

Smörsås

  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl grädde
  • 75 g rumsvarmt smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • ugnsrostade morotsstavar
  • potatispuré

Gör så här:

  1. Blanda salt och vatten till en lag. Dela torsken i 2 portionsbitar och låt fisken rimma i lagen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Strimla baconet, skala och hacka löken fint. Fräs alltsammans tillsammans och ställ åt sidan.
  3. Skala och skär morötter i långa stavar. Lägg dem i en form och ringla över lite olja. Salta och rosta morötterna i ugnen ca 30 minuter.
  4. Koka potatis till purén.
  5. Ta upp fisken och torka av den. Lägg den i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över lite svartpeppar. Stek fisken i ugnen till 47 graders innertemperatur.
  6. Gör under tiden såsen: Skala och hacka lök och lägg i en kastrull. Tillsätt vinet och koka samman på låg värme tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp. Vispa ner smöret i klickar, men låt inte såsen koka - då spricker den. Smaka av med salt och peppar.
  7. Pressa potatisen och vispa ihop den med en klick smör och varm gräddmjölk. Salta och peppra.
  8. Lägg upp fisken på varma tallrikar toppad med svampfräset. Servera med morötter, potatispuré och smörsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar