Skreirygg med bacon, kantareller och smörsås
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g skreirygg (eller vanlig torskrygg om du inte får tag på skrei)
- ½ dl salt
- 5 dl vatten
- olivolja
- nymalen svartpeppar
Svamp- och baconfräs
- ½ pkt bacon
- 1 burk kantareller
- 1 schalottenlök
- smör till stekning
Smörsås
- 1 schalottenlök
- 1 dl vitt vin
- ½ dl grädde
- 75 g rumsvarmt smör
- salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör
- ugnsrostade morotsstavar
- potatispuré
Gör så här:
- Blanda salt och vatten till en lag. Dela torsken i 2 portionsbitar och låt fisken rimma i lagen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
- Strimla baconet, skala och hacka löken fint. Fräs alltsammans tillsammans och ställ åt sidan.
- Skala och skär morötter i långa stavar. Lägg dem i en form och ringla över lite olja. Salta och rosta morötterna i ugnen ca 30 minuter.
- Koka potatis till purén.
- Ta upp fisken och torka av den. Lägg den i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över lite svartpeppar. Stek fisken i ugnen till 47 graders innertemperatur.
- Gör under tiden såsen: Skala och hacka lök och lägg i en kastrull. Tillsätt vinet och koka samman på låg värme tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp. Vispa ner smöret i klickar, men låt inte såsen koka - då spricker den. Smaka av med salt och peppar.
- Pressa potatisen och vispa ihop den med en klick smör och varm gräddmjölk. Salta och peppra.
- Lägg upp fisken på varma tallrikar toppad med svampfräset. Servera med morötter, potatispuré och smörsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar