lördag 20 mars 2021

Enkel Walewska




En äkta Walewska görs på sjötunga och serveras med hummer och tryffel. Här gör jag en variant med rödtungafiléer. kräftstjärtar och champinjoner. Pommes Duchesse och vitvinssås fullbordar härligheten.

Ingredienser till 2 portioner

Pommes Duchesse

  • 500 g potatis av mjölig sort (gärna King Edward)
  • 1 äggula
  • 25 g smör
  • salt och nymalen vitpeppar

Vitvinssås

  • 1 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1½ dl fiskbuljong
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 1½ dl grädde
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1 tsk majsstärkelse utrörd i vatten

Tillbehör

  • 100 g skalade räkor
  • 100 g kräftstjärtar
  • 100 g champinjoner

Rödtunga

  • 350 g rödtungafilé
  • Salt och nymalen vitpeppar 
  • 1/2 dl vitt vin
  • en klick smör

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen i bitar. Pressa potatisen och rör ner smör och äggula. Salta och peppra. Spritsa potatistoppar på en plåt med bakplåtspapper. 
  2. Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt vin och buljong. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka upp. Sila av och red av med majsstärkelse utrörd i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Rulla fiskfiléerna. Salta, peppra och lägg dem i en ugnsform. Häll över vinet och täck med ett smörat smörpapper. Baka av i ugnen i ca 10 minuter. Håll varmt.
  5. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och gratinera potatistopparna i 5-10 minuter mitt i ugnen.
  6. Skiva och fräs champinjonerna i lite smör, salta, peppra och ställ åt sidan,
  7. Lägg upp fisk, potatistoppar och sås på varma tallrikar. Toppa med champinjoner, räkor och kräftstjärtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar