En äkta Walewska görs på sjötunga och serveras med hummer och tryffel. Här gör jag en variant med rödtungafiléer. kräftstjärtar och champinjoner. Pommes Duchesse och vitvinssås fullbordar härligheten.
Ingredienser till 2 portioner
Pommes Duchesse
- 500 g potatis av mjölig sort (gärna King Edward)
- 1 äggula
- 25 g smör
- salt och nymalen vitpeppar
Vitvinssås
- 1 msk smör
- 1 finhackad schalottenlök
- 1½ dl fiskbuljong
- 1½ dl torrt vitt vin
- 1½ dl grädde
- salt och nymalen vitpeppar
- 1 tsk majsstärkelse utrörd i vatten
Tillbehör
- 100 g skalade räkor
- 100 g kräftstjärtar
- 100 g champinjoner
Rödtunga
- 350 g rödtungafilé
- Salt och nymalen vitpeppar
- 1/2 dl vitt vin
- en klick smör
Gör så här:
- Skala och koka potatisen i bitar. Pressa potatisen och rör ner smör och äggula. Salta och peppra. Spritsa potatistoppar på en plåt med bakplåtspapper.
- Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt vin och buljong. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka upp. Sila av och red av med majsstärkelse utrörd i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rulla fiskfiléerna. Salta, peppra och lägg dem i en ugnsform. Häll över vinet och täck med ett smörat smörpapper. Baka av i ugnen i ca 10 minuter. Håll varmt.
- Höj ugnstemperaturen till 250 grader och gratinera potatistopparna i 5-10 minuter mitt i ugnen.
- Skiva och fräs champinjonerna i lite smör, salta, peppra och ställ åt sidan,
- Lägg upp fisk, potatistoppar och sås på varma tallrikar. Toppa med champinjoner, räkor och kräftstjärtar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar