söndag 14 mars 2021

Skreifilé med betor, sojabönor och hollandaisesås




Skreien finns fortfarande i fiskdisken och det gäller att passa på att njuta innan säsongen är slut! Jag rimmar och ugnsbakar som vanligt. Idag blir tillbehören polkabetor, sojabönor och hollandaisesås. Om hungern är stor kan lite potatis vara gott, men är inte nödvändigt.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g skreifilé
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar

Hollandaisesås

  • 2 äggulor
  • 1½ msk vatten
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk pressad citron
  • salt och nymalen vitpeppar

Tillbehör

  • 500 g betor (blandade sorter eller enbart en sort)
  • 125 g sojabönor

Gör så här:

  1. Blanda saltlagen och dela fisken i två portionsbitar. Lägg fisken i saltlagen och låt den rimma i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta betorna. Lägg i ugnsform med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja, salta och rosta betorna mitt i ugnen i 20 minuter. Sänk därefter ugnstemperaturen till 150 grader. (Låt betorna stå kvar i ugnen.)
  3. Ta upp fisken ur lagen och torka av dem. Lägg dem i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 47 grader.
  4. Vispa samman äggulor och vatten till en tjock kräm på svag värme eller över vattenbad. Vispa hela tiden tills äggkrämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar. Håll såsen varm över ljummet vattenbad fram till serveringen.
  5. Koka upp sojabönorna i saltat vatten.
  6. Lägg upp på varma tallrikar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar