söndag 14 mars 2021

Plommonspäckad fläskkarré



En riktig klassiker som passar bra till söndagsmiddag, De söta smakerna från plommon och äpplen fungerar bra tillsammans med fläskkött. Servera köttet tillsammans med lättkokta grönsaker och en gräddsås gjord på stekskyn och kokt potatis.

Ingredienser till 4 portioner

  • 8 hg benfri fläskkarré (stek gärna en större köttbit för att använda resterna till en middag i veckan eller som pålägg)
  • 10 st katrinplommon
  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 2 svenska äpplen
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja
  • 1 lagerblad
  • 5 dl grönsaksbuljong



Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Späcka köttet med plommonen. Skär snitt i köttet runt om och peta in plommonen.
  3. Gnid in salt och mal över svartpeppar.
  4. Lägg köttet i en ugnsform och stick in en ugnstermometer.
  5. Skala och skär lök, morötter och palsternacka i grova bitar. Skölj och klyfta äpplena.
  6. Lägg lagerblad, rotsaker och äpplen i formen runt köttet. Ringla över rapsolja och häll över buljongen.
  7. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 85 grader. Ös köttet då och då med buljongen.
  8. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan du skär upp köttet och serverar det tillsammans med rotsakerna och äpplena i grytan.
  9. Gör under tiden gräddsås på buljongen som du silat.
  10. Koka grönsaker till serveringen, (t.ex. haricots verts).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar