måndag 30 december 2019

Grönsakspaté




En paté att servera som förrätt eller på en buffé. Patén serveras med en kall örtsås eller om du vill göra en lyxigare förrätt serverar du hummer och gräddressing nu till nyår.

Ingredienser till en paté till en form på 1 liter

Spenatlager

  • 500 g fryst bladspenat
  • 2 ägg
  • salt och nymalen vitpeppar

Tomatlager

  • 500 g fasta tomater
  • 1/4 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 ägg
  • salt och cayennepeppar
  • smör att fräsa i

Purjolökslager

  • den vita biten av 2 purjolökar
  • 1,2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt

Gör så här:

  1. Tina spenaten.
  2. Skålla tomaterna i kokande vatten. Kyl i kallt vatten och skala dem. Dela dem i kvartar och ta bort kärnorna. Hacka löken. Fräs tomaterna med lök och riven vitlök i lite smör. Låt massan puttra tills den kokat ihop ordentligt. Rör lite då och då.
  3. Skölj och finhacka purjolöken och förväll den i kokande vatten i 3 minuter. Sila och tryck ur vattnet.
  4. Lägg spenaten i en kastrull och ånga den så att den vätskar sig. Sila och tryck ur all vätska.
  5. Låt de tre grönsaksmassorna svalna var för sig. Smöra formen, klipp till och lägg smort bakplåtspapper i botten av formen.
  6. Blanda varje grönsaksmassa för sig med ägg, kryddor och övriga ingredienser i en mixer.
  7. Sätt ugnen på 200 grader och koka vatten till vattenbad.
  8. Bottna formen med hälften av spenaten. Fortsätt med tomatlagret lågg på purjolökslager och avsluta med spenat. Om du vill ha raka lager är det viktigt att se till att grönsaksmassorna är riktigt torra innan du blandar dem i mixern, men det är nästan snyggare med grönsaksmassor som blandas friare i formen. Täck formen med smord luminiumfolie.
  9. Ställ formen i ett hett vattenbad och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter.
  10. Ta upp formen ur vattenbadet och låt patén svalna och stå kallt i kylskåpet över natten. Stjälp försiktigt upp patén och skär jämna skivor.

Paté serverad med hummer och gräddressing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar