Saffran och apelsin är en kombination som fungerar väl. Här har jag tagit mitt vanliga julrecept på saffranskaka och lagt till apelsin i smeten för att få en härlig smak, särskilt gott med marinerade apelsiner eller clementiner och en klick vispgrädde eller crème fraiche till dessert.
Ingredienser
- 200 g smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1 påse saffran
- 1 sockerbit
- 1 msk sprit, t.ex. cointreau eller whisky
- ca ½ dl mjölk (mjölk och pressad apelsin ska tillsammans vara 1½ dl)
- 1 apelsin
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- smör och ströbröd till formen
Inlagda apelsiner eller clementiner
- 1½ dl torrt vitt vin
- ½ dl råsocker
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
- 2 clementiner eller apelsiner
Gör så här:
- Stöt saffran med sockerbiten i en mortel, häll över spriten och låt stå i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur apelsinen.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffransblandningen, apelsinskal, spelsinsaft, mjölk och smör.
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
- Häll upp smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
- Sikta florsocker över kakan före servering.
- Till apelsinerna/clementinerna kokar du upp vin med socker och kryddor. Koka utan lock i 5 minuter. Skär bort skalet från frukterna. Skär apelsiner i filéer eller clementinerna i halvor. Lägg frukten i en burk. Häll över lagen, sätt på lock och låt marinera till nästa dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar