måndag 16 december 2019

Saffranskaka med apelsin




Saffran och apelsin är en kombination som fungerar väl. Här har jag tagit mitt vanliga julrecept på saffranskaka och lagt till apelsin i smeten för att få en härlig smak, särskilt gott med marinerade apelsiner eller clementiner och en klick vispgrädde eller crème fraiche till dessert.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 påse saffran
  • 1 sockerbit
  • 1 msk sprit, t.ex. cointreau eller whisky
  • ca ½ dl mjölk (mjölk och pressad apelsin ska tillsammans vara 1½ dl)
  • 1 apelsin
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen

Inlagda apelsiner eller clementiner

  • 1½ dl torrt vitt vin
  • ½ dl råsocker
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis
  • 2 clementiner eller apelsiner

Gör så här:

  1. Stöt saffran med sockerbiten i en mortel, häll över spriten och låt stå i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur apelsinen.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffransblandningen, apelsinskal, spelsinsaft, mjölk och smör.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
  5. Häll upp smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  6. Sikta florsocker över kakan före servering.
  7. Till apelsinerna/clementinerna kokar du upp vin med socker och kryddor. Koka utan lock i 5 minuter. Skär bort skalet från frukterna. Skär apelsiner i filéer eller clementinerna i halvor. Lägg frukten i en burk. Häll över lagen, sätt på lock och låt marinera till nästa dag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar