söndag 1 december 2019

Julig pannacotta



En pannacotta med juliga smaker passar både till advent och under julhelgen. Saffranspannacotta med kryddkokta äpplen toppad med krossade pepparkakor!


Ingredienser till 4 portioner

  • 1½ gelatinblad
  • 1½ dl grädde
  • 0,5 g saffran
  • 3/4 dl socker
  • 3 dl gräddfil

Kryddiga äpplen

  • 2 syrliga äpplen
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • ½ tsk nystött kardemuma

Topping

  • 4 pepparkakor

Gör så här

  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter-
  2. Koka upp grädde, socker och saffran.
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden. Tillsätt gräddfilen och häll upp i 4 glas eller skålar. Ställ kallt i minst 4 timmar.
  4. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vatten och kryddor under kraftig omrörning. Låt koka i ett par minuter. Lägg i äppleklyftorna och koka på svag värme i 5-7 minuter. Låt svalna.
  5. Lägg äppleklyftorna på pannacottan. Mortla pepparkakorna och toppa med strösslet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar