söndag 15 december 2019

Vörtbröd på svagdricka

Vörtbröd utan russin


Vad gör man när det finns svagdricka kvar efter vörtbrödet med surdeg? Det är ju ingen riktig vört men alternativet att hälla ut svagdrickan finns inte! Ett skållat enkelt vörtbröd blev det utan russin - det finns ju alltid någon som inte vill ha russin i brödet.

Ingredienser till 2 bröd

  • 17 dl rågsikt
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald ingefära
  • 2 tsk malda pomeranser
  • 6 dl svagdricka
  • 50 g smör
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 msk kinesisk soja
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Blanda 5 dl av mjölet med kryddorna i en degbunke.
  2. Sjud 4 dl av svagdrickan och häll den över mjölblandningen. Rör om och låt svalna till fingerljummet.
  3. Smält smöret och blanda ner resten av svagdrickan, sirap och soja. Kontrollera att blandningen inte är varmare än fingervarm. Blanda ner jästen och häll alltsammans i degbunken. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen väl (5 minuter i maskin). Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ett par minuter. Strö lite mjöl över degen och låt degen jäsa i en timme under duk.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma två bröd. Nagga bröden och låt dem jäsa cirka 40 minuter under bakduk. Värm ugnen till 225 grader.
  5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Pensla de färdiga bröden med hett vatten blandat med lite sirap och olja. Låt bröden svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar