Brysselkål är en klassisk grönsak på julbordet. Här varierar jag lite och serverar brysselkålen i en paj som passar bra till skinkan och det småvarma.
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 1½ tsk bakpulver
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
Fyllning
- 300 g brysselkål
- 2 rödlökar
- lite smör att steka i
- salt och nymalen svartpeppar
- 2 dl grädde
- 3 ägg
- 1 dl standardmjölk
- 2½ dl riven lagrad ost
Gör så här:
- Skala och hacka löken grovt. Dela brysselkålen i halvor. Fräs lök och kål i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Häll på grädden och låt allt koka ihop ett par minuter. Låt svalna.
- Vispa ihop ägg, mjölk och ost och rör ner i kålgrädden när den är kall.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kör ihop mjöl, bakpulver och smör i en matberedare. Blanda i mjölk medan du fortsätter att köra ett par varv i matberedaren.
- Kavla ut degen och kläd en form ca 24 cm, (Degen ska inte vila.)
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar