måndag 23 december 2019

Brysselkålspaj



Brysselkål är en klassisk grönsak på julbordet. Här varierar jag lite och serverar brysselkålen i en paj som passar bra till skinkan och det småvarma.

Ingredienser

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk

Fyllning

  • 300 g brysselkål
  • 2 rödlökar
  • lite smör att steka i
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 3 ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 2½ dl riven lagrad ost

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken grovt. Dela brysselkålen i halvor. Fräs lök och kål i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Häll på grädden och låt allt koka ihop ett par minuter. Låt svalna.
  2. Vispa ihop ägg, mjölk och ost och rör ner i kålgrädden när den är kall.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Kör ihop mjöl, bakpulver och smör i en matberedare. Blanda i mjölk medan du fortsätter att köra ett par varv i matberedaren.
  5. Kavla ut degen och kläd en form ca 24 cm, (Degen ska inte vila.)
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar