onsdag 1 januari 2020

Nyårsdagspizza


Gott nytt matår!


Traditionen bjuder ju att äta pizza på nyårsdagen, men det är ingen tradition vi brukar följa. Hur som helst vill jag rekommendera en hembakad pizza med valfri topping, kanske några rester från jul och nyår. Fler tips finns under etiketten "Pizza".


Ingredienser till en plåtstor pizza

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300-350 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken

Tomatsås (räcker till dubbel sats, det som blir över sparas i frysen)

  • 1 hackad gul lök
  • 1 tunt skivad vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • en nypa socker
  • olivolja att fräsa i

Topping

  • 1 pkt mozzarella (helst buffel)
  • 1 dl riven lagrad ost
  • ½ kruka skuren basilika

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, lite olivolja samt mjölet. Knåda degen slät (gärna i maskin). Olja en skål och lägg i degbollen. Olja också degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
  2. Fräs lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med någon minut. Tillsätt tomater, oregano och en nypa socker. Koka samman i 10 minuter. Mixa samman med en mixerstav och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  4. Bred ut tunt med tomatsås över degplattan. Riv mozzarellan och lägg den ovanpå tillsammans med skuren basilika. Avsluta med riven lagrad ost.
  5. Grädda pizzan mitt i ugnen cirka 10 minuter.
  6. Ta ut pizzan ur ugnen och toppa eventuellt med parmaskinka och ruccola. Ringla lite olja över alltsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar