Nu kommer skreien, och då gäller det att passa på för säsongen är kort! Jag valde hela skreikotletter i fiskdisken och det blev en fantastisk lördagsmiddag. Att steka fisk på benet ger alltid mer smak. Servera med potatismos eventuellt smaksatt med Västerbottensost.
Ingredienser till 2 portioner
- 2 skreikotletter med skinn och ben
- 10 dl vatten
- ½ dl salt
- nymalen svartpeppar
- smör att steka i
Tillbehör
- 100 g rökt sidfläsk
- 100 g trattkantareller (eller motsvarande mängd torkade)
- 1 schalottenlök
Rödvinssås
- 1 hackad schalottenlök
- 1½ dl rödvin
- 2 tsk koncentrerad kalvfond (eller en kalvbuljongtärning)
- 1 dl vatten
- 2 tsk japansk soja
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 tsk majsstärkelse att reda med
- en klick smör
Gör så här:
- Blanda saltlagen och lägg i fisken och låt den rimma i ca 30 minuter.
- Fräs schalottenlöken i lite smör. Tillsätt rödvin, kalvfond, soja och vatten. Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila av löken. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar. Red av med lite majsstärkelse utrörd i vatten och blanka av såsen med en klick smör precis före servering.
- Hacka schalottenlöken och strimla sidfläsket. Stek lök, sidfläsk och svamp och ställ åt sidan.
- Ta upp fisken ur rimlagen och torka av med hushållspapper. Mal över svartpeppar och stek i ca 5 minuter på varje sida tills fisken är klar (kontrollera med termometer, innertemperaturen ska vara ca 47 grader). Ös fisken med smör under stekningen.
- Servera skreien toppad med tillbehören tillsammans med rödvinssås och ett gott potatismos eventuellt smaksatt med Västerbottensost.
Jättegott! Skrei är en rantastisk fisk, och receptet tar vara på allt det goda i den, kompletterar med sidfläskets sälta, smapens karaktär och den goda rödvinssåsen. Läckert, med en röd bourgogne. / Göran H
SvaraRadera