måndag 20 januari 2020

Blomkålsbollar med bulgursallad och avokadoröra



Blomkål är en användbar grönsak. Här formar jag fint mixad blomkål till bollar som hålls ihop av kikärtsmjöl. Ett alternativ till andra vegetariska "köttbullar" (som ju inte har något gemensamt förutom formen).

Ingredienser till 2 portioner

Blomkålsbollar

  • ca 500 g färsk blomkål
  • 1,25 dl kikärtsmjöl
  • 1 msk curry
  • 2 tsk malen spiskummin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja att steka i

Bulgursallad

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten och ½ tärning kycklingbuljong
  • 1 tomat
  • 100 g broccoli (färsk eller fryst)
  • ½ dl sultanrussin
  • 4 hackade torkade aprikoser
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ msk kallpressad rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Avokadoröra

  • 1 avokado
  • rivet skal och saft av ½ lime
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • chiliflakes
  • salt

Gör så här:

  1. Mixa avokado och blanda ner övriga ingredienser till en slät röra. Smaka av med chiliflakes och salt. Ställ i kylen fram till serveringen.
  2. Koka bulgur och vatten med buljongtärning enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
  3. Koka broccolin i saltat vatten, passa noga så att den inte blir överkokt.
  4. Hacka tomaten och dela broccolin. Blanda tillsammans med övriga ingredienser och bulgur. Smaka av med salt och peppar.
  5. Dela blomkålen i mindre bitar och mixa fint i en matberedare.
  6. Blanda blomkålen med kikärtsmjöl, curry, spiskummin och salt i en skål. Krama samman med händerna och forma till bollar (lite större än köttbullar).
  7. Stek blomkålsbullarna i het rapsolja tills de fått fin färg.
  8. Servera tillsammans med bulgur och avokadoröra.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar