fredag 10 januari 2020

Pizza bianca med grönkål och ädelost




Dags för en pizza på det som kylskåpet hade att erbjuda idag. Lite grönkål, crème fraiche och grönmögelost blir en god topping.

Ingredienser till en plåtstor pizza

Pizzabotten

  • 25 g jäst
  • 1½ dl ljummet vatten
  • 250 g vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken

Topping

  • 1½ dl crème fraiche
  • 3 msk kronärtskockskräm, om du som jag råkar ha en slatt annars byter du ut den mot någon pesto eller utesluter det helt
  • 100 g grönmögelost av valfri sort
  • 50 g mozzarella eller riven lagrad hårdost 
  • 150 g grönkål
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • olivolja

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, lite olivolja och mjöl. Arbeta degen slät i maskin eller med elvispens krokar. Knåda till en bulle på bakbordet. Olja en skål och lägg i degbollen. Olja också degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
  2. Skölj och hacka grönkålen - ta bort den grova stammen. Fräs kålen i lite olivolja i het panna tills den faller samman. Salta och mal över svartpeppar.
  3. Rör ihop crème fraiche och kronärtskockskräm, salta och peppra.
  4. Riv osten.
  5. Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  6. Bred på crème fraiche-blandningen. Strö över grönkål, riven grönmögelost och lite mozzarella om du har eller riven hårdost.
  7. Grädda högt upp i ugnen i ca 10 minuter tills pizzan fått fin färg. 
  8. Ringla över lite olivolja och servera med en blandad sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar