Dags för en pizza på det som kylskåpet hade att erbjuda idag. Lite grönkål, crème fraiche och grönmögelost blir en god topping.
Ingredienser till en plåtstor pizza
Pizzabotten
- 25 g jäst
- 1½ dl ljummet vatten
- 250 g vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken
Topping
- 1½ dl crème fraiche
- 3 msk kronärtskockskräm, om du som jag råkar ha en slatt annars byter du ut den mot någon pesto eller utesluter det helt
- 100 g grönmögelost av valfri sort
- 50 g mozzarella eller riven lagrad hårdost
- 150 g grönkål
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
- Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, lite olivolja och mjöl. Arbeta degen slät i maskin eller med elvispens krokar. Knåda till en bulle på bakbordet. Olja en skål och lägg i degbollen. Olja också degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
- Skölj och hacka grönkålen - ta bort den grova stammen. Fräs kålen i lite olivolja i het panna tills den faller samman. Salta och mal över svartpeppar.
- Rör ihop crème fraiche och kronärtskockskräm, salta och peppra.
- Riv osten.
- Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Bred på crème fraiche-blandningen. Strö över grönkål, riven grönmögelost och lite mozzarella om du har eller riven hårdost.
- Grädda högt upp i ugnen i ca 10 minuter tills pizzan fått fin färg.
- Ringla över lite olivolja och servera med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar