onsdag 8 maj 2019

Surdegsbröd med dadlar och valnötter



Ingredienser till 2 bröd

  • 1½ dl surdegsgrund
  • 10 g jäst
  • 7½ dl kallt vatten
  • 2 dl hackade dadlar
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 500 g rågsikt
  • 600 g vetemjöl special
  • 2 msk salt

Gör så här:

  1. Hacka dadlar och valnötter.
  2. Blanda surdegen med vatten och jäst.
  3. Rör ner dadlar, valnötter och mjöl. Arbeta degen i maskin eller för hand i 5 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter.
  4. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur över dagen (ca 8 timmar).
  5. Tippa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en rektangel. Vik samman till ett paket. Lägg degpaketet i en skål med en mjölad handduk. Vik duken över degen och ställ skålen i kylen över natten.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar utan att knåda.
  7. Forma varje del till ett avlångt bröd. Spänn degen med sidan av händerna in under brödet.
  8. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk cirka 1½ timme.
  9. Värm under tiden ugnen till 230 grader varmluft, eller 240 grader vanlig värme.
  10. Sikta lite mjöl över bröden och snitta dem med rakblad eller brödsnittare.
  11. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. 
  12. Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar