Surdegsbröd med dadlar och valnötter
Ingredienser till 2 bröd
- 1½ dl surdegsgrund
- 10 g jäst
- 7½ dl kallt vatten
- 2 dl hackade dadlar
- 1 dl grovhackade valnötter
- 500 g rågsikt
- 600 g vetemjöl special
- 2 msk salt
Gör så här:
- Hacka dadlar och valnötter.
- Blanda surdegen med vatten och jäst.
- Rör ner dadlar, valnötter och mjöl. Arbeta degen i maskin eller för hand i 5 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter.
- Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur över dagen (ca 8 timmar).
- Tippa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en rektangel. Vik samman till ett paket. Lägg degpaketet i en skål med en mjölad handduk. Vik duken över degen och ställ skålen i kylen över natten.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar utan att knåda.
- Forma varje del till ett avlångt bröd. Spänn degen med sidan av händerna in under brödet.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk cirka 1½ timme.
- Värm under tiden ugnen till 230 grader varmluft, eller 240 grader vanlig värme.
- Sikta lite mjöl över bröden och snitta dem med rakblad eller brödsnittare.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
- Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar