Ett berg av färska jordgubbar på toppen! |
Ett av många tårtrecept med mousse som är bra att ha under bärsäsongen. Här blir det en majtårta med jordgubbar - även om de svenska jordgubbarna inte kommit ännu!
Ingredienser till en tårta med ca 16 bitar
Nötmarängbotten
- 200 g hasselnötter
- 6 äggvitor
- 2 dl strösocker
Jordgubbsmousse
- 4 gelatinblad
- 300 g färska eller frysta jordgubbar
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl yoghurt
- 2 dl florsocker
Garnering
- färska jordgubbar
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader
- Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Smörj papperet och formens kanter.
- Mixa nötkärnorna till mjöl i en matberedare. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner nötter och socker försiktigt med stora tag. (Använd gärna en slickepott.)
- Häll smeten i formen och jämna ut med en palett. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna. Ta loss ringen och diska den. Sätt tillbaka ringen och kläd den med tårtplast. Ställ in i kylen.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst.
- Blanda samman grädde. jordgubbsmos, yoghurt och florsocker.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i ½ dl vatten.
- Låt gelatinet svalna och vispa ner den snabbt i jordgubbssmeten.
- Fördela jordgubbsmoussen ovanpå marängbottnen. Släta ytan noga med en palett. Plasta formen och ställ sedan formen i frysen.
- Ta fram tårtan och ställ den i kylen 5 timmar före servering.
- Lossa tårtan försiktigt ur formen och ta bort tårtplasten. Garnera med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar