söndag 19 maj 2019

Jordgubbsmoussetårta med nötmarängbotten

Ett berg av färska jordgubbar på toppen!



Ett av många tårtrecept med mousse som är bra att ha under bärsäsongen. Här blir det en majtårta med jordgubbar - även om de svenska jordgubbarna inte kommit ännu!

Ingredienser till en  tårta med ca 16 bitar

Nötmarängbotten

  • 200 g hasselnötter
  • 6 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Jordgubbsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 300 g färska eller frysta jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl florsocker

Garnering

  • färska jordgubbar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Smörj papperet och formens kanter.
  3. Mixa nötkärnorna till mjöl i en matberedare. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner nötter och socker försiktigt med stora tag. (Använd gärna en slickepott.)
  4. Häll smeten i formen och jämna ut med en palett. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna. Ta loss ringen och diska den. Sätt tillbaka ringen och kläd den med tårtplast. Ställ in i kylen.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst.
  6. Blanda samman grädde. jordgubbsmos, yoghurt och florsocker.
  7. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i ½ dl vatten. 
  8. Låt gelatinet svalna och vispa ner den snabbt i jordgubbssmeten.
  9. Fördela jordgubbsmoussen ovanpå marängbottnen. Släta ytan noga med en palett. Plasta formen och ställ sedan formen i frysen.
  10. Ta fram tårtan och ställ den i kylen 5 timmar före servering.
  11. Lossa tårtan försiktigt ur formen och ta bort tårtplasten. Garnera med jordgubbar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar