Förrätt
- 1,5 gelatinblad
- 2 dl mellangrädde
- 1 dl rysk yoghurt
- ½ tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 1 dl finskuren gräslök
- 100 g sikrom, löjrom eller annan god rom
- Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten cirka 5 minuter.
- Koka upp grädden och ta den från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden så att de smälter.
- Blanda i yoghurt, salt, peppar och gräslök.
- Häll blandningen i 4 glas och låt pannacottan stelna i kylen några timmar eller över natten.
- Lägg ett litet ägg av rommen på pannacottan och garnera med lite gräslök.
Huvudrätt
Kycklinglårfilé med ramslök
- 700 g kycklinglårfilé
- 1 pkt bacon
- 1 msk torkad ramslök
- salt och nymalen svartpeppar
- smör att steka i
Ramslökssås
- 2 msk smör
- 2 finhackade schalottenlökar
- 1 dl kycklingbuljong
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk torkad ramslök
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Vik ut lårfiléerna. Salta, peppra och strö över torkad ramslök. Vik ihop och linda en baconskiva runt varje filé.
- Bryn filéerna snabbt runt om i lite smör och stek dem klara i ugnen cirka 15 minuter.
- Fräs den hackade löken i lite smör utan att den tar färg. Tillsätt buljong och grädde. Låt alltsammans koka på låg värme tills såsen tjocknar. Rör ner crème fraiche och ramslök. Smaka av med salt och peppar.
- Servera kycklingen med sås, luftigt potatismos eller nykokt färskpotatis och någon kokt grönsad (t.ex. hariots verts eller sockerärter).
Dessert
Rabarberkompott med stekt sockerkaka och vaniljglass
- 400 g späd rabarber
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl vatten
- 4 skivor sockerkaka (helst hembakad)
- smör att steka i
- 4 stora kulor vaniljglass (här går det bra att fuska med köpt glass av god kvalitet)
- 1 liten bit vit choklad
Gör så här:
- Skär rabarbern i 5 cm stora bitar och lägg dem i en kastrull. (Skala dem först om rabarbern hunnit växa sig lite grov.) Häll i vattnet och tillsätt socker och vaniljsocker.
- Låt alltsammans koka tills rabarbern är mjuk (5-10 minuter).
- Stek sockerkakan eller rosta den i grillpanna på bägge sidor.
- Servera sockerkakan med rabarberkompotten runt om tillsammans med en kula vaniljglass. Riv lite vit choklad på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar