onsdag 15 maj 2019

Potatismoussaka



I stället för aubergine använder jag potatisskivor till den här moussakan. Servera med en blandad sallad eller varför inte en shopska sallata (recept finns här på bloggen).

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 kg mjölig potatis
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk oregano
  • 2 msk hackad persilja
  • salt och nymalen svartpeppar

Bechamelsås

  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl standardmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1 dl riven ost

Topping

  • 1 dl riven ost

Klar för ugnen

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i lite olivolja. Lägg i färsen och fräs tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, timjan och oregano. Häll i tomaterna och låt puttra under lock i ca 20 minuter. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar, Blanda ner persiljan.
  2. Fräs smör till såsen och rör ner mjölet. Blanda ner mjölken och låt såsen koka ett par minuter. Dra såsen från plattan och rör i osten. Smaka av med salt och peppar.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Skala och skiva potatisen tunt (använd gärna mandolin).
  5. Smörj en ugnsform med olja. Varva potatis och köttröra i formen. Börja och avsluta med potatis. Häll över bechamelsåsen och toppa med ost.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter tills potatisen mjuknat och moussakan fått fin färg.


Servera med shopska salata eller annan blandad sallad





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar