I stället för aubergine använder jag potatisskivor till den här moussakan. Servera med en blandad sallad eller varför inte en shopska sallata (recept finns här på bloggen).
Ingredienser till 4 portioner
- 1 kg mjölig potatis
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk paprikapulver
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk krossad tomat
- 1 dl vatten
- 1 tsk timjan
- 1 msk oregano
- 2 msk hackad persilja
- salt och nymalen svartpeppar
Bechamelsås
- 25 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl standardmjölk
- salt och nymalen vitpeppar
- 1 dl riven ost
Topping
|
Klar för ugnen |
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i lite olivolja. Lägg i färsen och fräs tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, timjan och oregano. Häll i tomaterna och låt puttra under lock i ca 20 minuter. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar, Blanda ner persiljan.
- Fräs smör till såsen och rör ner mjölet. Blanda ner mjölken och låt såsen koka ett par minuter. Dra såsen från plattan och rör i osten. Smaka av med salt och peppar.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala och skiva potatisen tunt (använd gärna mandolin).
- Smörj en ugnsform med olja. Varva potatis och köttröra i formen. Börja och avsluta med potatis. Häll över bechamelsåsen och toppa med ost.
- Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter tills potatisen mjuknat och moussakan fått fin färg.
|
Servera med shopska salata eller annan blandad sallad |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar