När man tänker på coq au vin blir det oftast en gryta med rött vin som påminner om boeuf bourguignon - en jättegod gryta, receptet finns här på bloggen. Idag gör jag en variant med vitt vin som ger grytan en lite annan karaktär.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 färsk kyckling (minst 1,3 kg)
- salt
- nymalen svartpeppar
- smör och rapsolja att steka i
- 2 finhackade schalottenlökar
- 2 krossade vitlöksklyftor
- en bouquet garni (t.ex.timjan, persilja, lagerblad, bladselleri)
- 3 dl vitt vin
- 2 dl kycklingbuljong
- 1½ dl grädde
- 2 msk sherryvinäger
- 6 små gula steklökar
- 2 morötter i bitar
- 50 g tärnat rökt fläsk
- 100 g skogschampinjoner delade i halvor eller kvartar beroende på storlek
- hackad bladpersilja att strö över
- 1 urkärnad tomat, hackad
Gör så här:
- Dela kycklingen i 8 bitar (spara skrovet i frysen till buljong vid ett senare tillfälle)
- Salta och peppra kycklingbitarna och bryn dem i olja i en stekpanna. Ställ den åt sidan.
- Fräs schalottenlök och vitlök i smör i en gryta. Tillsätt vin, sherryvinäger, bouquet garni, grädde och buljong. Låt koka ihop en stund. Lägg i kycklingdelar och morötter och låt koka i ca 20 minuter.
- Stek rökt fläsk, svamp och steklök i en stekpanna. Låt blandningen koka tillsammans med kycklingen ytterligare 20 minuter.
- Ta upp kryddbuketten ur grytan.
- Häll av såsen, smaka av med salt och peppar och skumma upp den med mixerstav.
- Lägg upp kyckling och grönsaker på ett stort fat. Toppa med den skummade såsen, hackad persilja och de hackade tomaterna.
- Servera med potatispuré.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar