En lättgjord och god vegetarisk rätt. De rostade grönsakerna kan varieras efter säsong och så här på hösten är rotsaker och pumpa fina ingredienser.
Ingredienser till 2 portioner
Rostade grönsaker
- 2 palsternackor
- 2 morötter
- 1 bit kålrot
- 1 bit pumpa (ex ½ butternut)
- 2 msk olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Tabbouleh
- 125 g bladpersilja
- 1 dl bulgur
- 1 schalottenlök
- saften av ½ citron
- ½ dl olivolja
- 2 tomater
- 1 msk finhackad mynta
- salt och nymalen svartpeppar
Myntayoghurt
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 msk hackade myntablad (eller 1 tsk torkad mynta)
- 1 msk mango chutney
- salt
Gör så här:
- Förbered tabbouleh genom att blötlägga bulgur (ska inte koka). Häll bulgur i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå i ett par timmar. Låt grynen rinna av i en sil och pressa ur vattnet.
- Hacka lök, persilja och mynta. Blanda i bulgur. Häll på citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Låt salladen stå i kylen och mogna ett par timmar. Dela, kärna ur och hacka tomaterna. Blanda ner tomathacket i salladen strax före serveringen.
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär grönsakerna i grova bitar. Lägg blandningen i en ugnsform och häll över olivolja. Salta, peppra och blanda runt. Sätt formen mitt i ugnen och baka av grönsakerna ca 30 minuter (känn med en sticka att grönsakerna är klara).
- Blanda ingredienserna till myntayoghurten och ställ den åt sidan fram till serveringen.
- Servera grönsakerna med tabbouleh och lite myntayoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar