onsdag 3 oktober 2018

Rostade grönsaker med tabbouleh och myntayoghurt



En lättgjord och god vegetarisk rätt. De rostade grönsakerna kan varieras efter säsong och så här på hösten är rotsaker och pumpa fina ingredienser.

Ingredienser till 2 portioner

Rostade grönsaker

  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 1 bit kålrot
  • 1 bit pumpa (ex ½ butternut)
  • 2 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Tabbouleh

  • 125 g bladpersilja
  • 1 dl bulgur
  • 1 schalottenlök
  • saften av ½ citron
  • ½ dl olivolja
  • 2 tomater
  • 1 msk finhackad mynta
  • salt och nymalen svartpeppar

Myntayoghurt

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk hackade myntablad (eller 1 tsk torkad mynta)
  • 1 msk mango chutney
  • salt

Gör så här:

  1. Förbered tabbouleh genom att blötlägga bulgur (ska inte koka). Häll bulgur i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå i ett par timmar. Låt grynen rinna av i en sil och pressa ur vattnet.
  2. Hacka lök, persilja och mynta. Blanda i bulgur. Häll på citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Låt salladen stå i kylen och mogna ett par timmar. Dela, kärna ur och hacka tomaterna. Blanda ner tomathacket i salladen strax före serveringen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär grönsakerna i grova bitar. Lägg blandningen i en ugnsform och häll över olivolja. Salta, peppra och blanda runt. Sätt formen mitt i ugnen och baka av grönsakerna ca 30 minuter (känn med en sticka att grönsakerna är klara).
  4. Blanda ingredienserna till myntayoghurten och ställ den åt sidan fram till serveringen.
  5. Servera grönsakerna med tabbouleh och lite myntayoghurt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar