söndag 7 oktober 2018

Ryggbiff med svamp- bacon- och lökfräs

Ryggbiff serverad med svamp, bacon, lök, rödvinssås och palsternackspuré

 

 

Ingredienser till 4 portioner

  • 800 g hel ryggbiff
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i

Svamp- bacon- och lökfräs

  • 1 pkt bacon
  • 200 g trattkantareller
  • 10steklökar
  • smör att fräsa i

Rödvinssås

  • 2½ dl rödvin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1½ dl kalvfond
  • 1 dl steksky
  • nymalen svartpeppar
  • ev lite salt beroende på hur salt fonden är
  • 2 msk smör
  • ev lite maizena att reda såsen med.

Gör så här:

  1. Ta fram köttet så att det är rumstempererat vid tillagningen. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet och bryn det i smör och rapsolja. Ställ in köttet i ugnen. Använd stektermometer och stek tills innertemperaturen är 55 grader för rosa kött.
  2. Strimla bacon. Skala och halvera steklöken. Fräs bacon, lök och svamp i smör tills blandningen fått fin brynt yta.
  3. Fräs schalottenlök i lite smör. Häll på rödvin, lagerblad, timjan och svartpeppar. Koka ihop till halva volymen och tillsätt fonden. Koka ytterligare en stund och sila av. Inför serveringen vispar du ner lite av stekskyn och klickar ner smör lite i taget. Smaka av och red eventuellt med lite maizena utrörd i vatten.
  4. Koka under tiden potatis och några bitar palsternacka och mosa till en god puré tillsammans med smör och varm mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar