måndag 29 oktober 2018

Surdegsbröd med äpple och solroskärnor

 

Ingredienser till 2 bröd

  • 1½ dl surdegsgrund med råg
  • 7½ dl kallt vatten
  • 500 g rågsikt
  • 600 g vetemjöl special
  • 2 msk salt
  • 3 äpplen
  • 1 dl solroskärnor

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre tärningar.
  2. Blanda surdegen med vattnet.
  3. Rör ner mjöl och solroskärnor. Arbeta degen i maskin eller för hand ca 5 minuter. Tillsätt äpplebitarna och saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter.
  4. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperaturen över dagen (ca 8 timmar).
  5. Tippa ut degen på mjölat bakbord. Dra ut den till en rektangel och vik samman till ett paket. Lägg degpaketet i en skål med mjölad handduk. Vik duken över degen och ställ skålen i kylen över natten.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar utan att knåda.
  7. Forma varje del till en rund bulle eller avlång limpa. Spänn degen med sidan av händerna in under brödet.
  8. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa under duk ca 1½ timme.
  9. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
  10. Sikta lite mjöl över bröden och snitta dem med rakblad eller brödsnittare.
  11. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar