Surdegsbröd med äpple och solroskärnor
Ingredienser till 2 bröd
- 1½ dl surdegsgrund med råg
- 7½ dl kallt vatten
- 500 g rågsikt
- 600 g vetemjöl special
- 2 msk salt
- 3 äpplen
- 1 dl solroskärnor
Gör så här:
- Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre tärningar.
- Blanda surdegen med vattnet.
- Rör ner mjöl och solroskärnor. Arbeta degen i maskin eller för hand ca 5 minuter. Tillsätt äpplebitarna och saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter.
- Plasta bunken och låt den stå i rumstemperaturen över dagen (ca 8 timmar).
- Tippa ut degen på mjölat bakbord. Dra ut den till en rektangel och vik samman till ett paket. Lägg degpaketet i en skål med mjölad handduk. Vik duken över degen och ställ skålen i kylen över natten.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar utan att knåda.
- Forma varje del till en rund bulle eller avlång limpa. Spänn degen med sidan av händerna in under brödet.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa under duk ca 1½ timme.
- Värm under tiden ugnen till 240 grader.
- Sikta lite mjöl över bröden och snitta dem med rakblad eller brödsnittare.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar