Idag blir det en indisk linsgryta med naanbröd, ris, myntayoghurt och äpplechutney. Alla recept finns redan på bloggen, men kan vara värda sin repris.
Ingredienser till 2 portioner dhal
- 1 gul lök
- 1 morot
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 1 msk riven ingefära
- 1 tsk malen koriander
- ½ tsk malen spiskummin
- 1 krm malen kanel
- 2 dl röda linser
- 200 g krossade tomater
- 200 ml kokosmjölk
- 1 msk koncentrerad grönsaksfond
- 1 dl vatten
- salt
- pressad lime
Gör så här:
- Skala och hacka lök, morot och vitlök.
- Fräs hacket i oljan några minuter. Blanda ner kryddorna. Häll i linser och tillsätt tomater, kokosmjölk, vatten och grönsaksfond.
- Låt grytan koka sakta under lock en knapp halvtimme. Smaka av med salt och pressad lime.
Ingredieser till 6 naanbröd (det som blir över kan frysas och värmas i ugn eller mikro)
- 7½ dl vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl naaturell yoghurt (3%)
- 2 msk olja
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- ½ tsk bakpulver
- 2 tsk torrjäst
Gör så här:
- Lägg mjölet i en skål (gärna degblandarens skål). Ljumma mjölken.
- Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
- Häll blandningen över mjölet och blanda. Tillsätt resten av mjölken lite i taget och arbeta degen tills den känns smidig. Pensla degen med olja, plasta bunken och jäs degen i 2½ timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen i 6 bitar. Platta ut med handen och kavla varje bit till en avlång kaka.
- Grädda i torr och het stekpanna ett par minuter på varje sida.
- Låt dem svalna under bakduk och servera dem ljumna tillsammans med dhal och övriga tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar