söndag 25 november 2018

Ribbestek




En riktigt dansk söndagsstek - fläskstek med svålen kvar. Servera steken med stekt potatis och stekt brysselkål och en härlig sås gjord på skyn du får från steken. Rödkål är också ett klassiskt tillbehör.

Ingredienser till 6 portioner

  • 1,5 kg fläskstek eller fläsksida med svålen kvar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • vatten (ca 3dl)
  • 2 morötter
  • 2 äpplen
  • 1 lök
  • 1 citron

Tillbehör

  • 7 hg små delikatesspotatisar (t.ex. sparrispotatis eller amandine)
  • 500 g brysselkål
  • smör till stekning
 
 
 
 

Sås

  • 3 dl steksky
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk vitpeppar

Gör så här:

  1. Skåra svålen en bit ner i fettkappan (bed gärna slaktaren om hjälp). Gnid in steken runt om med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform och fyll på med vatten så att det täcker botten. Stek i ugnen i 30 minute så att svålen blir mjuk.
  3. Ta ut steken och vänd den så att svålen ligger uppåt. Salta och peppra igen.
  4. Höj ugnstemperaturen till 175 grader.
  5. Lägg morötter, äpple, lök och citron i grova bitar runt steken och sätt in formen i ugnen igen med ugnstermometer. Stek tills innertemperaturen är 65 grader. Fyll på med vatten under stekningen om det börjar bli torrt.
  6. Koka små delikatesspotatisar, dela dem i halvor. Koka brysselkål lätt och dela i halvor. Stek potatis och brysselkål i smör. Om du vill göra som danskarna smakar du av med lite socker.
  7. Ta ut formen ur ugnen. Häll av och spara stekskyn till såsen.
  8. Höj ugnstemperaturen till 230 grader och grill. Ställ in formen och grilla så att svålen blir knaprig. Passa noga så att det inte bränner. Låt köttet vila inför serveringen.
  9. Fräs smör och mjöl till såsen och späd med stekskyn. Smaka av med soja, vinbärsgelé, salt och peppar. Runda av såsen med lite grädde.
  10. Servera köttet i skivor med såsen, potatis och brysselkål.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar