torsdag 4 oktober 2018

Lök- och potatissoppa




Torsdag, då blir det ofta soppa av något slag. Idag blir det en potatissoppa med lök av varierande sorter.

Ingredienser till 4 portioner

  • 6 potatisar
  • ½ purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 salladslökar
  • smör att fräsa i
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • några kvistar färsk timjan
  • 2 dl grädde av valfri fetthalt
  • 1 msk vetemjöl och 1 msk rumsvarmt smör
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk finskuren gräslök

Gör så här:

  1. Skölj och strimla purjolök och salladslök. Skala och skär potatisarna i centimeterstora kuber. Hacka den gula löken. Fräs alltsammans i lite smör i en gryta. Häll i grönsaksbuljong och hackad timjan. Låt koka upp och koka på låg värme i ca 10 minuter.
  2. Rör samman mjöl och rumsvarmt smör. Häll i grädde och klicka i mjölredningen. Låt soppan koka ytterligare 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Strö över gräslök.
  3. Servera soppan med ett gott bröd, eller som jag gjorde idag - tunnbrödsrullar med tabbouleh som blev över igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar