lördag 15 september 2018

Plommonmarmelad

 


En enkel marmelad som helst ska göras på plommon som inte är alltför mogna. God att ha i bakverk, men också god på en rostad macka.

Ingredienser

  • 1½ kg plommon
  • 1 dl vatten
  • 1 kg strösocker
  • saft av 2 citroner

Gör så här:

  1. Skölj plommonen och räkna hur många plommon du har!
  2. Lägg plommonen tillsammans med vattnet i en tjockbottnad gryta och koka frukten under lock på svag värme i ca 30 minuter. Mosa plommonen lite mot kanten av grytan och fiska upp kärnorna. Räkna så att alla kärnor kommit upp.
  3. Häll i socker och citronsaft och koka sakta utan lock i ca 55 minuter. Skumma väl och gör marmeladprovet. (Häll lite marmelad på ett kallt fat och låt svalna lite. Dra igenom marmeladen med en sked. Om den inte genast flyter ihop är marmeladen färdig.)
  4. Häll upp marmaladen i rena och varma burkar (värm dem i ugnen till 100 grader).
  5. Paraffinera eventuellt och förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar