Äpplen i allt, idag i bullarna som egentligen är kanelbullar med äpplen i.
40 bullar
- 50 jäst för söta degar
- 5 dl standardmjölk
- 1 dl socker
- 150 g smör
- 2 tsk nymalen kardemumma
- 1 uppvispat ägg
- ca 13 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl socker
- 3 msk kanel
Äppelfyllning
- 3 syrliga äpplen
- 1 msk socker
- 1 msk kanel
Pensling
- 1 uppvispat ägg med några droppar vatten
- pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen i degblandarens bunke. Smält smör och blanda ner mjölken. Kontrollera att blandningen inte är över 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda och tillsätt salt, socker, kardemumma och det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin.
- Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter).
- Rör samman ingredienserna till fyllningen.
- Skala, kärna ur och hacka äpplena i små tärningar. Blanda äppeltärningarna med kanel och socker.
- Ställ ut 40 stora bullformar på 2 plåtar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Dela degen i 2 bitar.
- Kavla ut varje bit till en rektangel ca 40x50 cm.
- Bred fyllningen på degen. Strö över äppeltärningar och rulla ihop degen till två fasta rullar.
- Skär varje rulle i 20 bitar. Ställ bullarna i formarna och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 240 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Baka mitt i ugnen 12-14 minuter tills bullarna är gyllenbruna.
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar